­

Wappen der Ortsgemeinde Monreal

icon info groen Folder Stadsrondleiding

Onze gemeente is al eeuwenlang gevestigd. Vondsten uit de tijd vóór Christus bevestigen dat. Op schrift werd "Mons regalis", dus "Koningsberg" pas voor het eerst in 1229 vermeld. Toen droeg Graaf Philipp von Virneburg het gebied rond Monreal over aan zijn broer Hermann. Hermann begon direct de grote burcht te bouwen om de plaats "Königsberg" met dikke muren te beschermen.

Al in 1306 kreeg Monreal stadsrechten, pas in 1642 volgden de marktrechten. Monreal hoorde bij het Aartsbisdom Trier, de graven van Virneburg hadden echter een goede relatie met het Aartsbisdom Köln. Daarom waren conflicten tussen de graven van Monreal en Trier aan de orde van de dag. Onmiddellijk lijfde Trier het "leengebied" in en plaatste eigen beambten op de burcht.

Het slot "Löwenstein" werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. Na de 30-jarige oorlog ontstond in het dorp een belangrijke lakenindustrie geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel. In de tweede helft van de 19e eeuw werd deze industrie slachtoffer van de sterke internationale concurrentie. Was het anders gelopen, dan zou men nu waarschijnlijk van "Monreal" spreken en niet van "Tweed". Voor het dorp was de ineenstorting van de lakenindustrie fataal. Monreal werd steeds armer. Slechts de prachtige gebouwen uit het verleden getuigden nog van de welstand van toen. Bijna 100 jaar zou dat zo blijven.

Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw herstelde Monreal zich. Toen begon men namelijk de aantrekkelijkheid van de romantische Eifel te waarderen.

 

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­