­

Wapen Stad Trier

 

 

 

Trier is de oudste stad in Duitsland, haar geschiedenis omvat meer dan 2000 jaar. Niettemin is Trier een levende stad met toekomst in het geografische, hart van Europa.

"Augusta Treverorum", het huidige Trier, werd tijdens het bewind van keizer Augustus in 17 v.Chr door de Romeinen in de buurt van een stamheiligdom van de Keltische stam der Treverer gesticht.

In 293 bestemde de keizer Diokletianus de stad, die toen Treveris heette, tot residentie van de keizer en hoofdstad van het Westromeinse rijk.

Trier werd in de 5e eeuw door de Franken veroverd en bij de verdeling van het Karolingische rijk in 870 een deel van het Oostfrankenrijk.

In de 12e eeuw kregen de aartsbisschoppen van Trier ook de wereldlijke macht in handen en namen de titel keurvorsten aan. Zij maakten de stad Trier tot hoofdstad van het keurvorstendom, dat tot aan zijn opheffing bij de overgang van de 18e naar de 19e eeuw tijden van grote bloei en diepe ellende heeft gekend. Na een korte periode onder Frans beheer, werd Trier in 1815 een deel van Pruisen. Na de stichting van de Bondsrepubliek in 1949 behoort Trier tot de deelstaat Rheinland-Pfalz. 

Thans is Trier met 100.000 inwoners de hoofdstad van het district Trier, bisschopszetel en universiteitsstad. 

Trier is het middelpunt van de wijnbouw langs Moezel, Saar en Ruwer. De stad herbergt bekende, ten dele internationale ondernemingen in de voedings- en genotmiddelenindustrie en in de textiel- en fijnmechanische industrie. Bouwnijverheid en kunsthandwerk behoren ook tot de economische activiteiten in de stad.
De gekanaliseerde Moezel is de transportader voor bulkgoederen en containervervoer. Trier speelt in het vervoer met een industrie-en overslaghaven een vooraanstaande rol. Trier is het koopcentrum voor de bevolking van Eifel en Hunsrück en het nabije buitenland.

Trier is voor gasten uit de hele wereld een reisdoel met vele gezichten, een gewilde stad voor congressen en bijeenkomsten en een uniek vakantieoord. Trier biedt zich aan als uitgangspunt voor tochten langs Moezel en Saar, door de Eifel en de Hunsrück en naar de buurlanden België, Frankrijk en Luxemburg.

Vele monumenten uit de tijd der Romeinen en de keurvorsten getuigen van de indrukwekkende geschiedenis van Trier. 
De Porta Nigra, de Kaiserthermen, het amfitheater, de Barbarathermen, de kort geleden uitgegraven Viehmarktthermen en de Römerbrücke beklemtonen het bestaan van een eens prachtige Romeinse stad langs de Moezel. De vele gasten, die jaar in jaar uit de stad bezoeken wordt in Trier een unieke blik op de geschiedenis geboden, waarin verleden en heden vloeiend in elkaar overgaan.

De Trier Tourismus und Marketing GmbH - Tourist-Information Trier is het adres voor inlichtingen over Trier en omgeving.

City-cooperations:

Trier is een openluchtmuseum van de Europese bouwkunst met monumenten uit de Romeinse tijd, voorbeelden van de romaanse en gotische bouwkunst en bouwwerken uit de tijd van Renaissance, Barok en Classisisme. Trier, door de eeuwen heen het centrum van het Moezelland, telt nu naast een universiteit en een H.T.S. ook de Europese Academie voor Beeldende Kunst en de Europese Rechtsacademie binnen haar muren. Trier heeft veel scholen en culturele inrichtingen.

Meer dan 100 sportverenigingen bieden een breed spectrum van sportieve activiteiten. De unieke ligging van Trier verschaft de ideale omgeving voor watersportliefhebbers tot aan wandelaars en mountainbikers toe. 
In Trier is sinds 1994 de Europese Academie voor Sport in Rheinland-Pfalz gevestigd.

Verdere informatie op de website van Wikepedia NL  logo wikepedia

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­