­

01 header rond

In ontelbare kronkels slingert de Moezel door schilderachtige landschappen en steile rotsen tot aan de monding in de Rijn. Daarbij stroomt ze door oude steden als Trier en traditionele plaatsen als Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach of Zell en doet ook beroemde wijngaarden aan als de “Kröver Nacktarsch”, de “Trittenheimer Apotheke” of de “Schwarze Katz” in Zell. De Kelten en Romeinen plantten hier al hun wijnstokken en talrijke vondsten getuigen van de rijke geschiedenis.

Tegenwoordig is het wijnbouwgebied aan de Moezel met zijn bijrivieren Saar en Ruwer circa 9000 hectare groot, waarvan meer dan de helft is gereserveerd door Riesling. In de beschut gelegen wijngaarden in de dalen, op de lei- en grauwakgrond van de steile hellingen kan de Rieslingdruif met haar wortels metersdiep doordringen tot het gesteente en mineralen en water opnemen. Zo kunnen de wijnboeren van de met de hand geoogste druiven unieke, verfijnde en fruitige wijnen maken; wijnen met een rijke smaak en een relatief laag alcoholgehalte die aangenaam wegdrinken.

Op dit moment populair zijn de frisse, harmonisch droge Rieslingwijnen met een matig zuurgehalte. Wereldberoemd zijn echter ook de zoetere kwaliteitswijnen, die ieder jaar weer recordprijzen op de veilingen behalen.

Aan de Boven-Moezel wordt de Elblingdruif verbouwd, een van de oudste, bekende druivensoorten. Daarvan worden frisse, droge, ongecompliceerde standaardwijnen en sektsoorten gemaakt.

De Moezel concentreert zich op haar sterke punt, de productie van witte wijnen, rode wijnen spelen daarom slechts een kleine rol:

  • Riesling
  • Müller-Thurgau, ook wel Rivaner genoemd
  • Elbling
  • Weiß- en Grauburgunder
  • Auxerrois
  • Chardonnay
  • Dornfelder
  • Spätburgunder

 

Wijn in Duitsland: wijngoederen, cultuur en puur genieten

Wie een wijnreis maakt door Duitsland, is in de regio Rijnland-Palts helemaal aan het juiste adres! De rivierdalen van de Moezel, Ahr, Rijn en Nahe lonken met steile wijnbergen. In de Palts of Rijnhessen komt de reiziger een zee van wijnranken tegen. Wijnfeesten en verschillende culinaire evenementen zijn echte publiekstrekkers. Heeft u inspiratie nodig voor uw volgende wijnreis? Kijk dan eens bij onze arrangementen.

icon info groen Website:   http://www.mosellandtouristik.de/nl/

 

01 mosel 32502 mosel 325 03 mosel 325

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­