user_mobilelogo

TUVNordWat is een Tempo 100-ontheffing?

Wanneer u een Tempo 100-ontheffing heeft, mag u met uw personenwagen met caravan, aanhangwagen of vouwwagen 100 km/uur rijden op de snelweg in Duitsland (in plaats van de gebruikelijke 80 km/uur). Om voor deze ontheffing in aanmerking te komen, moet aan bepaalde eisen worden voldaan zodat u uw caravan aanhangwagen of vouwwagen kunt laten inspecteren om deze ontheffing te krijgen. Sinds 2005 wordt de ontheffing overigens verleend op de caravan of aanhanger en niet op de combinatie ervan met de personenwagen. Dit betekent dus dat de ontheffing geldig blijft wanneer u een andere auto koopt. Dit is gebaseerd op de "Dritte Verordnung zur Änderung der 9. Ausnahmeverordnung zur Straßenverkehrsordnung" die sinds 2005 in Duitsland van kracht is. In het kort komt deze richtlijn erop neer dat het maximale gewicht van de caravan of aanhangwagen gelijk mag zijn aan het lege gewicht van het trekkende voertuig. 

Belangrijke voorwaarden

Aan het verkrijgen van de Tempo 100-ontheffing is een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet het lege gewicht van het trekkende voertuig – of als op het kenteken "massa rijklaar" staat – tenminste gelijk zijn aan het maximaal totaalgewicht van de caravan of aanhanger. Ook moeten deze uitgerust zijn met een goedgekeurde antislingerkoppeling.

Voorwaarden

Om voor een Tempo 100-ontheffing in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De auto moet zijn voorzien van een ABS remsysteem;

 • De caravan of aanhanger moet gekeurd worden (dit kan op het keuringsstation van TÜV

 • De caravan of aanhanger moet voorzien zijn van:

  • een oplooprem,

  • hydraulische schokdempers,

  • banden met de juiste spanning,

  • banden met een juiste snelheidscodering

  • banden die niet ouder zijn dan 6 jaar,

  • een antislingerkoppeling, voorzien van E-keurmerk.

Heeft uw caravan of aanhanger geen antislingerkoppeling, dan geldt het volgende:

 • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen;

 • Het maximaal beladen aanhangergewicht mag ten hoogste 110% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.

Beschikt uw caravan of aanhanger wél over een antislingerkoppeling dan:

 • mag het maximaal beladen caravangewicht ten hoogste 100% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar);

 • mag het maximaal beladen aanhangergewicht ten hoogste 120% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar).

Gewichteisen

Voldoet mijn combinatie aan de gewichteisen?
Om te controleren of uw caravan of aanhanger in combinatie met uw personenauto in aanmerking komt voor de ontheffing, heeft u uw kentekenbewijzen nodig. Op het kentekenbewijs van de caravan of aanhanger kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij "Maximum Massa Voertuig". Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij "Massa Ledig Gewicht". Heeft u een personenauto met bouwjaar eind 2005 of jonger, dan staat er ook een waarde bij "Massa Rijklaar"; bij het vergelijken van de gewichten mag u van deze waarde uitgaan.

Gewichteisen caravan

 • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter is dan de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.

 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u in aanmerking voor de ontheffing - mits de caravan voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw caravan niet is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Gewichteisen aanhangwagen of vouwwagen

 • Als de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 120% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.

 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar" dan komt u in aanmerking voor ontheffing – mits de aanhang- of vouwwagen voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

 • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner is dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw aanhang- of vouwwagen niet voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more