­
 

Landkreis Vulkaneifel

Vulkaneifel ( district )
Deelstaat: Rheinland-Pfalz
Algemeen: Oppervlakte 910.98 km²
Inwoners: (31-12-2009) 61,789 (69  inw/km²)
Gemeentes: 109  Bestuurscentrum: Daun
Gemeentecode: 07 233
Nummerplaat: DAU
Nutscode: DEB24
 
Landkreis Vulkaneifel (tot 1 januari 2007: Landkreis Daun) is een district (Landkreis) in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het heeft een oppervlakte van 911,01 km² en een inwoneraantal van 61.789
 
Ortsgemeinde
Met het begrip Ortsgemeinde worden diverse organisatievormen van gemeentebesturen bedoeld in Duitsland en Zwitserland.
Officieus wordt het ook in Oostenrijk gebruikt.
 
Duitsland
In Rijnland-Palts is een Ortsgemeinde een gemeente die deel uitmaakt van een Verbandsgemeinde. In aanvulling hierop bestaan ook Verbandsfreie Gemeinden, die geen deel uitmaken van een Verbandsgemeinde.
Elke Ortsgemeinde is juridisch onafhankelijk en heeft een eigen burgemeester en een eigen gemeenteraad. In andere deelstaten heten de vergelijkbare publiekrechtelijke lichamen eenvoudigweg gemeente.
Ortsgemeinden hebben echter geen eigen bestuur (Verwaltung), zoals de andere gemeenten in de andere deelstaten. De Verbandsgemeindeverwaltung voert conform § 68 lid 1 van de gemeenteverordening van Rijnland-Palts de bestuursverantwoordelijkheid van de Ortsgemeinden in hun naam en in hun opdracht. Zij is hierbij echter gebonden aan de besluiten van de gemeenteraden van de Ortsgemeinde en aan de besluiten van de burgemeester.
Ortsgemeinden hebben vaak een gering aantal inwoners. Met deze regeling die in Rijnland-Palts getroffen is, kon men het bestuur tijdens de grote gemeentelijke herindelingen van de 70er jaren van de 20e eeuw toch hervormen en tegelijkertijd het aantal gemeenten reduceren. Door de instelling van Verbandsgemeinden behoefden gemeenten geen zelfstandigheid op te geven, die bij een "echte" herindeling wel moest worden afgegeven omdat anders een voormalig zelfstandige gemeente tot kerkdorp of stadsdeel van een andere gemeente verviel.
 
Vulkaneifel
Drie zogenaamde Maare in de buurt van de stad Daun
De Vulkaaneifel is een deel van het Rijnlands leisteenplateau, een laaggebergte dat ook de Ardennen, het Sauerland, de Hunsrück en de Taunus omvat. Het dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook vandaag kunnen nog duidelijke sporen gezien worden onder de vorm van kraters, natuurlijke gassen, lavaformaties en maaren, meren in kraters gevormd door explosief vulkanisme.
Vanaf het Tertiair was er veel vulkanische activiteit. De laatste uitbarstingen dateren van slechts ongeveer 10.000 jaar geleden. De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een hot-spot, die nog actief is: het oppervlak stijgt elk jaar nog met 1 à 2 mm. Tussen de uitbarstingen zaten in het verleden telkens 10.000 à 20.000 jaar relatieve rust, wat ruimte openlaat voor de suggestie dat de Vulkaan-Eifel in de toekomst weer actief kan worden.
Verder staan in de Vulkaan-Eifel veel bijzondere bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, Middeleeuwse en latere periodes.
In de plaats Wallenborn is een koudwater-geiser te vinden met de naam Wallende Born.
De ligging van de Vulkaaneifel loopt ongeveer gelijk met de vulkaanband van de west-Eifel. Op een strook van ca. 30 km breed en ca 50km lang hebben wetenschappers ongeveer 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. In het landschapsbeeld vallen vulkanische landvormen als maren of kegelvormige heuvels op.

 

Verdere informatie op de website van Wikepedia NL  logo wikepedia

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­