­

ulmener maar

Het nakomertje van de Eifelmaaren.

Coördinaten:  50°12´48´´ N / 06°58´10´´ E

Hoogteligging:  420 m (+mv)

Ovaal trechter vorm:  510 m NW-SE, 350 m SW-NE

Trechter-diepte:  86 m Trechter-leeftijd:  10.900 jaar

Meer-diameter:  340 m N-S, 225 m W-E

Meer-oppervlakte:  55.000 m2

Meer-diepte:  39 m

Geologie

Het maar ligt precies op een zuidoost-noordwest storing in het substratum. Ten zuidwesten hiervan liggen onderdevonische, grijsgroene zand- en leemstenen – deels kwartsitisch – van de Reudelsterz-lagen, ten noordoosten bevindt zich de onderdevonische, ongelede Ulmen-laag met zand- en leemstenen en kleischalie. Maartufsteen bedekt het onderdevoon.

Bijzonderheden

Het Ulmener Maar is met ongeveer 10.900 jaar de jongste vulkaanuitbarsting in de Eifel en gelijkertijd in Duitsland. De uitbarsting vond plaats in een warme periode van het late- of postglaciale tijdperk, aangezien in de basis van de Ulmener Maar-as plantenresten werden gevonden. De as kan men tegenwoordig nog aantonen op een afstand van 600 m ten zuidwesten aan het oppervlak. De hoeveelheid as varieert van 15 m direct aan de rand van de krater (een nagenoeg complete tufsteen-dam) tot 0,2 mm in het op een afstand van 20 km gelegen Meerfelder Maar.

Sinds 1926 haalt het waterleidingbedrijf van het district Cochem-Zell met behulp van 8 putten drinkwater uit het 39 m diepe maarmeer. Jaarlijks profiteren rond 30.000 inwoners van de zo gewonnen 700.000 m³ drinkwater.

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­