user_mobilelogo

hinkels maar 

Klein paradijs voor zeldzame planten.

Coördinaten:  50°05´83´´ N / 06°46´66´´ E

Hoogteligging:  437 m (+mv)

Trechter-diameter:  107 m N-S, 95 m W-E

Trechter-diepte:  ca. 10 m

Leeftijd van de vulkaangroep: ca. 80.000 jaar,

waarbij het Hinkelsmaar de jongste eruptie weergeeft!

Geologie

Volgens wetenschappelijke observaties lag op de plek, waar tegenwoordig het Hinkelsmaar te zien is, een grotere sintelkegel met krater. Waarschijnlijk werd hij door de eruptie van het Hinkelsmaar volledig vernietigd. Dit kan worden bewezen doordat men in het oostelijke gedeelte van de noordelijke kraterrand sintel heeft aangetoond, welke zich richting het westen met 3-5 m hoge slakken en grove tufstenen met lavabommen op een lengte van meer dan 20 m verder strekt. Het kan zelfs zo zijn, dat de aan de noordelijke helling van de Windsborn gelegen parkeerplaats omsloten sintel tot deze sintelkegel behoort. Zodoende is de naar het noorden toe concave helling van de Windsborn deel van de krater van deze vroegere sintelkegel.

Bijzonderheden

Het Hinkelsmaar behoort tot de Mosenberg-vulkaangroep. Hij wordt omringd door een relatief vlakke dam. Deze bestaat hoofdzakelijk uit sintel en tufsteen. Binnen zijn ring bevond zich vroeger een maarmeer. De organische afzettingen zijn in het boorprofiel tot op 5 m te vinden, vervolgens ziet men 10 m tufsteen.

In 1840 werd op het vlakste punt van de dam een tunnel gegraven, om het water af te laten lopen. Men wilde na het afwateren de turflagen als strooisel voor de dierenstallen afbouwen. Tegenwoordig staat na nederslag in sommige delen van de trechter weer water.

Het Hinkelsmaar kan als tussenven gekarakteriseerd worden. Hij bestaat grotendeels uit een veenmos-trilveen. Het verschijningsbeeld wordt bovendien bepaald door de snavel- en de zeer zeldzame draadzegge. Hij groeit in voedingsrijke begieden tussen het trilveen. In de zomer zorgen de gele bloemen van de wederik en de witte, vlokkige kolven van het wollegras voor accenten. In de waterring langs de rand floreert de egelskop met zijn stekelige vruchten.

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more
Wegwijzer Zuid Limburg

WegwijzerZuid-Limburg

Er valt veel te beleven

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Wegwijzer-Eifel

Voor de natuur liefhebber!

View more
Onze Golden Retrievers

Golden-Retrievers

Onze honden

View more
Webdesign Paul Habets

Webdesign-PH 48

Webdesign PH-48

View more