­

hinkels maar 

Klein paradijs voor zeldzame planten.

Coördinaten:  50°05´83´´ N / 06°46´66´´ E

Hoogteligging:  437 m (+mv)

Trechter-diameter:  107 m N-S, 95 m W-E

Trechter-diepte:  ca. 10 m

Leeftijd van de vulkaangroep: ca. 80.000 jaar,

waarbij het Hinkelsmaar de jongste eruptie weergeeft!

Geologie

Volgens wetenschappelijke observaties lag op de plek, waar tegenwoordig het Hinkelsmaar te zien is, een grotere sintelkegel met krater. Waarschijnlijk werd hij door de eruptie van het Hinkelsmaar volledig vernietigd. Dit kan worden bewezen doordat men in het oostelijke gedeelte van de noordelijke kraterrand sintel heeft aangetoond, welke zich richting het westen met 3-5 m hoge slakken en grove tufstenen met lavabommen op een lengte van meer dan 20 m verder strekt. Het kan zelfs zo zijn, dat de aan de noordelijke helling van de Windsborn gelegen parkeerplaats omsloten sintel tot deze sintelkegel behoort. Zodoende is de naar het noorden toe concave helling van de Windsborn deel van de krater van deze vroegere sintelkegel.

Bijzonderheden

Het Hinkelsmaar behoort tot de Mosenberg-vulkaangroep. Hij wordt omringd door een relatief vlakke dam. Deze bestaat hoofdzakelijk uit sintel en tufsteen. Binnen zijn ring bevond zich vroeger een maarmeer. De organische afzettingen zijn in het boorprofiel tot op 5 m te vinden, vervolgens ziet men 10 m tufsteen.

In 1840 werd op het vlakste punt van de dam een tunnel gegraven, om het water af te laten lopen. Men wilde na het afwateren de turflagen als strooisel voor de dierenstallen afbouwen. Tegenwoordig staat na nederslag in sommige delen van de trechter weer water.

Het Hinkelsmaar kan als tussenven gekarakteriseerd worden. Hij bestaat grotendeels uit een veenmos-trilveen. Het verschijningsbeeld wordt bovendien bepaald door de snavel- en de zeer zeldzame draadzegge. Hij groeit in voedingsrijke begieden tussen het trilveen. In de zomer zorgen de gele bloemen van de wederik en de witte, vlokkige kolven van het wollegras voor accenten. In de waterring langs de rand floreert de egelskop met zijn stekelige vruchten.

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­