user_mobilelogo

meerfelder maar 

Grootste maar van de Westeifel.

Coördinaten:  50°06‘02“N / 6°45‘27“E

Hoogteligging:  335 m (+mv)

Trechter-diameter: 1.730 m

Trechter-diepte:  400 m

Leeftijd:  ca. 80.000 jaar

Huidig meer-diepte:  ca. 18 m

Geologie

Het substratum bestaat uit onderdevonische leemstenen, zandstenen, grauwacken en kwartsieten (Eckfeld- en Reudelsterz-lagen) evenals triassische zandstenen (Mittlerer Buntsandstein), die deels wordt bedekt door maartufsteen. Bijzonderheden In 1877 deed Keizer Wilhelm I. de bewoners van Meerfeld 12.000 Reichsmark cadeau, zodat zij het peil van het meer 2 m konden laten zakken en zodoende land droog konden leggen. Het Meerfelder Maar werd in 2008 door de International Union of Geological Sciences als regionale type lokaliteit voor de definitie van de pleistoceen/holoceen-grens vastgelegd. De langste boorkern met de sedimenten van het Meerfelder Maar is 45 m lang en documenteert 25.000 jaar klimaatgeschiedenis.Geologie Het substratum bestaat uit onderdevonische leemstenen, zandstenen, grauwacken en kwartsieten (Eckfeld- en Reudelsterz-lagen) evenals triassische zandstenen (Mittlerer Buntsandstein), die deels wordt bedekt door maartufsteen.

Bijzonderheden

In 1877 deed Keizer Wilhelm I. de bewoners van Meerfeld 12.000 Reichsmark cadeau, zodat zij het peil van het meer 2 m konden laten zakken en zodoende land droog konden leggen.

Het Meerfelder Maar werd in 2008 door de International Union of Geological Sciences als regionale type lokaliteit voor de definitie van de pleistoceen/holoceen-grens vastgelegd.

De langste boorkern met de sedimenten van het Meerfelder Maar is 45 m lang en documenteert 25.000 jaar klimaatgeschiedenis.

 

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more
Wegwijzer Zuid Limburg

WegwijzerZuid-Limburg

Er valt veel te beleven

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Wegwijzer-Eifel

Voor de natuur liefhebber!

View more
Onze Golden Retrievers

Golden-Retrievers

Onze honden

View more
Webdesign Paul Habets

Webdesign-PH 48

Webdesign PH-48

View more