­

 

immerather maar 

Het verborgen maar.

Coördinaten: 50°07´23´´ N / 06°57´29´´ E

Hoogteligging: 371 m (+mv)

Maar-leeftijd: ca. 40.000 bis 70.000 jaar

Trechter-diameter: 396 m N-S, 409 m N-W

Halve cirkel vorm: 206 m (straal)

Meer-diepte: ca. 1,50 m / max. 2,90 m

Meer-oppervlakte: ca. 60.000 m2

Geologie

Het maar heeft zich als het ware in de zogenaamde in banden gevormde leisteenlagen gekatapulteerd. Dit is een overgangslaag tussen de onderdevonische Sigen- en Unterems-laag. Hij wordt hier aan het oppervlak bedekt door maartufsteen.

De maartrechter ontstond in een zijdal van Üßbach en had oorspronkelijk rond het niveau van de devon-bovenkant een afmeting van 600 x 700 m en was 60 m diep.

Bijzonderheden

Net zoals bij enkele andere maaren in de Eifel (Meerfelder Maar, Eichholz-Maar), werde het maarmeer in 1750 door een verdieping van de beekkloof droog gelegd en voor de landbouw gebruikt. De maarbodem was duidelijk vruchtbaarder als de omliggende, stenige, mineraalarme leisteenbodem. Tijdens WOI tussen 1914 en 1918 zorgde er niemand meer voor de afvoer en zo kon zich tot op de dag van vandaag een vlak maarmeer vormen! Het maarmeer heeft tegenwoordig slechts één afwatering, maar geen toevoer! Het water wordt uitsluitend door neerslag, oppervlakte- en grondwater aangevuld!Geologie Het maar heeft zich als het ware in de zogenaamde in banden gevormde leisteenlagen gekatapulteerd. Dit is een overgangslaag tussen de onderdevonische Sigen- en Unterems-laag. Hij wordt hier aan het oppervlak bedekt door maartufsteen. De maartrechter ontstond in een zijdal van Üßbach en had oorspronkelijk rond het niveau van de devon-bovenkant een afmeting van 600 x 700 m en was 60 m diep. Bijzonderheden Net zoals bij enkele andere maaren in de Eifel (Meerfelder Maar, Eichholz-Maar), werde het maarmeer in 1750 door een verdieping van de beekkloof droog gelegd en voor de landbouw gebruikt. De maarbodem was duidelijk vruchtbaarder als de omliggende, stenige, mineraalarme leisteenbodem. Tijdens WOI tussen 1914 en 1918 zorgde er niemand meer voor de afvoer en zo kon zich tot op de dag van vandaag een vlak maarmeer vormen!

Het maarmeer heeft tegenwoordig slechts één afwatering, maar geen toevoer! Het water wordt uitsluitend door neerslag, oppervlakte- en grondwater aangevuld!

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­