user_mobilelogo

 

immerather maar 

Het verborgen maar.

Coördinaten: 50°07´23´´ N / 06°57´29´´ E

Hoogteligging: 371 m (+mv)

Maar-leeftijd: ca. 40.000 bis 70.000 jaar

Trechter-diameter: 396 m N-S, 409 m N-W

Halve cirkel vorm: 206 m (straal)

Meer-diepte: ca. 1,50 m / max. 2,90 m

Meer-oppervlakte: ca. 60.000 m2

Geologie

Het maar heeft zich als het ware in de zogenaamde in banden gevormde leisteenlagen gekatapulteerd. Dit is een overgangslaag tussen de onderdevonische Sigen- en Unterems-laag. Hij wordt hier aan het oppervlak bedekt door maartufsteen.

De maartrechter ontstond in een zijdal van Üßbach en had oorspronkelijk rond het niveau van de devon-bovenkant een afmeting van 600 x 700 m en was 60 m diep.

Bijzonderheden

Net zoals bij enkele andere maaren in de Eifel (Meerfelder Maar, Eichholz-Maar), werde het maarmeer in 1750 door een verdieping van de beekkloof droog gelegd en voor de landbouw gebruikt. De maarbodem was duidelijk vruchtbaarder als de omliggende, stenige, mineraalarme leisteenbodem. Tijdens WOI tussen 1914 en 1918 zorgde er niemand meer voor de afvoer en zo kon zich tot op de dag van vandaag een vlak maarmeer vormen! Het maarmeer heeft tegenwoordig slechts één afwatering, maar geen toevoer! Het water wordt uitsluitend door neerslag, oppervlakte- en grondwater aangevuld!Geologie Het maar heeft zich als het ware in de zogenaamde in banden gevormde leisteenlagen gekatapulteerd. Dit is een overgangslaag tussen de onderdevonische Sigen- en Unterems-laag. Hij wordt hier aan het oppervlak bedekt door maartufsteen. De maartrechter ontstond in een zijdal van Üßbach en had oorspronkelijk rond het niveau van de devon-bovenkant een afmeting van 600 x 700 m en was 60 m diep. Bijzonderheden Net zoals bij enkele andere maaren in de Eifel (Meerfelder Maar, Eichholz-Maar), werde het maarmeer in 1750 door een verdieping van de beekkloof droog gelegd en voor de landbouw gebruikt. De maarbodem was duidelijk vruchtbaarder als de omliggende, stenige, mineraalarme leisteenbodem. Tijdens WOI tussen 1914 en 1918 zorgde er niemand meer voor de afvoer en zo kon zich tot op de dag van vandaag een vlak maarmeer vormen!

Het maarmeer heeft tegenwoordig slechts één afwatering, maar geen toevoer! Het water wordt uitsluitend door neerslag, oppervlakte- en grondwater aangevuld!

 

 

 

 

 

 

 

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more
Wegwijzer Zuid Limburg

WegwijzerZuid-Limburg

Er valt veel te beleven

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Wegwijzer-Eifel

Voor de natuur liefhebber!

View more
Onze Golden Retrievers

Golden-Retrievers

Onze honden

View more
Webdesign Paul Habets

Webdesign-PH 48

Webdesign PH-48

View more