­

Strohner Maerchen 

Een hoogven in de maartrechter.

Coördinaten: 50°10´48´´ N / 06°53´03´´ E

Hoogteligging: 424 m (+mv)

Trechter: 210 x 140 m

Trechter-leeftijd: > 25.000 jaar 

Geologie

In dit onderdevone gebied komen de grijze leemstenen, kwartsitische zandstenen en kleischalie van de Eckfeld-lagen samen met het ongelede gesteente van de Ulmen-laag, die ook bestaat uit zand- en kleisteen. Aan het oppervlak worden deze bedekt met maar-tufsteen.

Bijzonderheden

Römerberg - Strohner Maar - Pulvermaar vormen samen een vulkaangroep, die op een zuid-zuidoost noord-noordwest verlopende spleet ligt. Als eerste explodeerde in het zuiden het Strohner Maar. Tijdens de volgende eruptie ontstond de huidige ietwat asymmetrische vulkaankegel Römerberg. Zijn zuidelijke helft gleed op een gegeven moment in het Strohner Maar en vulde dit! En als laatste ontstond het Pulvermaar.

Het Strohner Maar is één van de laatste hoogvenen in de Eifel. Maar hoe ontstond het ven in het maar?

Op de voortdurend vochtige bodem van het nagenoeg uitgedroogde maarmeer vonden venmossen hun plekje. Zij vormden langzaam maar zeker een deken op de bodem. Deze groeit gestaag verder naar boven en de onderste, afgestorven plantenresten worden, doordat er geen lucht bij komt, omgezet in turf. Een hoogven ontstaat tenslotte, als de mossen boven het grondwater uit groeien, zich in het midden welven en alleen nog maar van regen leven! Typische venplanten zijn venmossen, wolle- en zeggegrassen.

 

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­