­

TUVNordWat is een Tempo 100-ontheffing?

Wanneer u een Tempo 100-ontheffing heeft, mag u met uw personenwagen met caravan, aanhangwagen of vouwwagen 100 km/uur rijden op de snelweg in Duitsland (in plaats van de gebruikelijke 80 km/uur). Om voor deze ontheffing in aanmerking te komen, moet aan bepaalde eisen worden voldaan zodat u uw caravan aanhangwagen of vouwwagen kunt laten inspecteren om deze ontheffing te krijgen. Sinds 2005 wordt de ontheffing overigens verleend op de caravan of aanhanger en niet op de combinatie ervan met de personenwagen. Dit betekent dus dat de ontheffing geldig blijft wanneer u een andere auto koopt. Dit is gebaseerd op de "Dritte Verordnung zur Änderung der 9. Ausnahmeverordnung zur Straßenverkehrsordnung" die sinds 2005 in Duitsland van kracht is. In het kort komt deze richtlijn erop neer dat het maximale gewicht van de caravan of aanhangwagen gelijk mag zijn aan het lege gewicht van het trekkende voertuig.

 

Belangrijke voorwaarden

Aan het verkrijgen van de Tempo 100-ontheffing is een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet het lege gewicht van het trekkende voertuig – of als op het kenteken "massa rijklaar" staat – tenminste gelijk zijn aan het maximaal totaalgewicht van de caravan of aanhanger. Ook moeten deze uitgerust zijn met een goedgekeurde antislingerkoppeling.

Voorwaarden

Om voor een Tempo 100-ontheffing in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
 • De auto moet zijn voorzien van een ABS remsysteem;
 • De caravan of aanhanger moet gekeurd worden (dit kan op het keuringsstation van TÜV NORD in Apeldoorn);
 • De caravan of aanhanger moet voorzien zijn van:

Heeft uw caravan of aanhanger geen antislingerkoppeling, dan geldt het volgende:

 • Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen;
 • Het maximaal beladen aanhangergewicht mag ten hoogste 110% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.

Beschikt uw caravan of aanhanger wél over een antislingerkoppeling dan:

 • mag het maximaal beladen caravangewicht ten hoogste 100% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar);
 • mag het maximaal beladen aanhangergewicht ten hoogste 120% zijn van het ledig autogewicht (massa rijklaar).

Gewichteisen

Voldoet mijn combinatie aan de gewichteisen?
Om te controleren of uw caravan of aanhanger in combinatie met uw personenauto in aanmerking komt voor de ontheffing, heeft u uw kentekenbewijzen nodig. Op het kentekenbewijs van de caravan of aanhanger kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij "Maximum Massa Voertuig". Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij "Massa Ledig Gewicht". Heeft u een personenauto met bouwjaar eind 2005 of jonger, dan staat er ook een waarde bij "Massa Rijklaar"; bij het vergelijken van de gewichten mag u van deze waarde uitgaan.

Gewichteisen caravan

 • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter is dan de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u in aanmerking voor de ontheffing - mits de caravan voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw caravan niet is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Gewichteisen aanhangwagen of vouwwagen

 • Als de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 120% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
 • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar" dan komt u in aanmerking voor ontheffing – mits de aanhang- of vouwwagen voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
 • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner is dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw aanhang- of vouwwagen niet voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

TÜV Nederland voert graag de keuring voor u uit

Wanneer uw caravan of aanhanger voldoet aan de voorwaarden, maak dan een afspraak met ons voor de keuring. Wanneer u vragen heeft, vindt u hier [clickable] misschien het antwoord. U kunt ons uw vraag natuurlijk ook telefonisch [0900 5437 888] of per mail stellen.

Advertentie

milieusticker

Milieusticker

Een Milieusticker voor Duitsland kunt u online aanvragen op milieusticker-duitsland.nl. Wij leveren de officiële milieusticker, op basis van uw autogegevens. Op basis van uw kenteken bepalen wij of u een groene, of gele sticker nodig heeft.
LEES MEER

 

Advertentie

01 ph 48

Webdesign PH-48

Paul Habets helpt kleine bedrijven en instellingen met het realiseren van hun visitekaartje op internet. Een aantrekkelijke vormgeving is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van de website. Evenwicht tussen tekst en beeld is in belangrijke mate bepalend voor het succes van een site. Wij verzorgen tegen een redelijke prijs, een heldere en goed vormgegeven website met als basiselementen: uw logo en een tekst over uw producten en/of diensten.
LEES MEER

 

Advertentie

advertentie limburg

Wegwijzer Zuid-Limburg

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten.
En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven. Het rijke religieuze erfgoed biedt ook ruimte voor spiritualiteit. Zonder religieus te hoeven zijn, kun je op zoek naar de zingeving van je leven. Een cadeautje voor jezelf in een wereld waarin je veel ballen hooghoudt en van alles ‘moet’. Als herboren kun je daarna weer het leven van alledag oppakken.
 
LEES MEER

 

Wandelen

01 lieserpfad

Lieserpfad

In twee dagen op het Lieserpad langs de Lieser van Daun naar Manderscheid en naar Wittlich wandelen.
LEES MEER

 

Wandelen

eifelsteig

Eifelsteig

De Eifel - een landschap gecreëerd door de strijd van de elementen. Vuur en water hebben het gebied gevormd, de wind heeft het gesneden. In het midden komt de Eifelsteig het lange afstandspad.
LEES MEER

 

Wandelen

wandernbonn

WandernBonn

Schon als Kind waren meine Eltern mit uns fast jedes Wochenende in der Eifel. Meist ist eine befreundete Familie mit deren Kindern mitgefahren und wir haben so gemeinsam die Sonntage in der Eifel verbracht und waren viel unterwegs.
LEES MEER

 

Natuurpark

geopark

Natuurpark Vulkaneifel

Het Natuurpark Vulkaneifel en Geopark Vulkaneifel. Onderweg in het land van de maaren en vulkanen. Een landschap met middelgebergte in het hartje van Europa.
LEES MEER

 

­